Pneumonia este infecția acută a parenchimului pulmonar alveolar și/sau a interstițiului. Pneumonia poate varia de la ușoară la severă, în funcție de cauza, vârsta și starea generală de sănătate.
Cauzele pneumoniei
Spectrul etiologic la copil este in principal reprezentat de virusuri si bacterii. Raportat la varsta, etiologia probabila a pneumoniilor poate fi dupa cum urmeaza:
- La grupa de varsta sub varsta de 5 ani sunt mai frecvente infectiile virale determinate de: virusul sincițial respirator (RSV), rhinovirus, virusurile gripale A si B, virusurile paragripale, metapneumovirusuri, bocavirus, adenovirus si coronavirusurile;
- La vârsta de 1-3 luni in etiologia pneumoniilor sunt implicate mai frecvent: chlamydia trachomatis, Streptococcus pneumoniae, Bordetella pertussis, Stapylococcus aureus;
- La prescolar Stapylococcus pneumoniae este principalul agent patogen implicat, urmat de Stapylococcus aureus, Streptococul de grup A, Haemophilus influenzae, Mycoplasma spp, Mycobacteria;
- La scolar si adolescent, pneumoniile sunt determinate cel mai frecvent de microorganisme atipice de tipul Mycoplasma pneumoniae si chlamydia pneumoniae
De asemenea, se poate intalni si etiologia mixta viro-bacteriana ca urmare a asocierii dintre infectiile virale si suprainfectia bacteriana.
Simptomele pneumoniei
Manifestările clinice ale pneumoniei pot varia de la ușoare la severe și includ:
- Febră sau subfebrilități;
- Frisoane (când apare o ascensiune termică rapidă și înaltă);
- Tuse (de obicei este simptomul respirator dominant);
- Dificultăți de respirație/Dispnee;
- Durerea toracică se poate manifesta ca și un „junghi toracic” sau uneori ca o „jena toracică”;
- Apetitul poate să fie scăzut, urmat de scăderea în greutate.
Factorii de risc pentru forme severe de boală
- Afecțiuni cronice cardiopulmonare;
- Boli neurocognitive;
- Afecțiuni genetice;
- Boli metabolice;
- Imunodeficiențe primare sau dobândite
Alte afecțiuni provocate de pneumonie
Uneori, pneumonia poate provoca complicații grave, cum ar fi:
- Pleurezie;
- Abcese pulmonare;
- Pneumotorax;
- Septicemie;
- Bronsiolită obliterantă

Diagnosticare
Uneori pneumonia poate fi greu de diagnosticat.
Diagnosticul se stabileste pe baza manifestărilor clinice cu modificările examenului clinic pulmonar și/sau al aspectului radiologic. O serie de investigații paraclinice pot fi utile pentru diagnosticul și monitorizarea pneumoniei, după cum urmează:
- radiografia toracică;
- hemoleucograma și reactanții de fază acută;
- Ecografia toracică;
- CT torace;
- Hemoculturi;
- Examenul sputei;
- Pulsoximetria
Pneumonia poate varia de la forme ușoare de boală la forme severe ce necesită spitalizare.
Indicațiile de spitalizare sunt reprezentate de următorii factori: valori ale saturației O2 mai mici de 92%, dispnee, tahipnee marcată, geamăt, cianoză, refuzul alimentației, semne clinice de deshidratare acută, incapacitatea familiei de supraveghere și apreciere a severității afecțiunii…
Tratamentul pneumoniei
- Tratamentul pentru pneumonie depinde de tipul acesteia, germenul care o cauzează și severitate.
- Tratamentul general vizează aportul corespunzător de lichide pentru prevenirea deshidratării.
- Tratamentul simptomatic al febrei cu ibuprofen sau paracetamol.
Tratamentul antibiotic empiric nu se recomanda de rutină în formele ușoare de boală, cu atât mai mult cu cât trebuie avut în vedere faptul că în cazul copiiilor mici si a preșcolarilor predomină infecțiile virale.
In suspiciunea de pneumonie bacteriană tratamentul de primă linie este reprezentat de Amoxicilină p.o. în doză de 80-90 mg/kg/zi în două doze, iar tratamentul alternativ este reprezentat de amoxicilină-clavulanat p.o. sau cefuroximă p.o.
În cazul suspiciunii de pneumonie atipica, tratamentul de primă linie este reprezentat de macrolide: Azitromicina p.o. (10 mg/kg/zi doză unică în ziua 1, apoi 5 mg/kg/zi doză unică în zilele 2-5) sau Claritromicina p.o. (15 mg/kg/zi în 2 doze, timp de 7-14 zile)
Se poate preveni pneumonia?
Vaccinurile pot ajuta la prevenirea pneumoniei cauzate de bacteriile pneumococice sau de virusul gripal. Igiena corespunzatoare a mâinilor, evitarea fumatului activ sau pasiv și un stil de viață sănătos pot ajuta, de asemenea, la prevenirea pneumoniei.