Fără categorie

Infecția de tract urinar. Ecografia reno-urinară la copii mici

Infecția de tract urinar (ITU) este o afecțiune cu impact asupra oricărei componente a sistemului urinar. Respectiv rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. În mod obișnuit, infecția de tract urinar este asociată cu afectarea uretrei și a vezicii urinare. Această infecție este mai frecventă la sexul feminin din cauza anatomiei uretrei, care este mai scurtă și mai apropiată de anus. O particularitate care favorizează astfel migrarea bacteriilor în uretră și în vezica urinară.

Simptomele infecției

Infectia de tract urinar (ITU) reprezinta una dintre cele mai comune infectii bacteriene in populatia pediatrica. Semnele si simptomele ITU sunt urmatoarele:

  • febra >38˚C:
  • disurie
  • polakiurie
  • agitatie psiho-motorie la sugar si copil mic
  • dureri lombare la copilul mare
  • urina urat mirositoare, concentrate
  • frison, dureri abdominale difuze.

Pentru confirmarea diagnosticului de ITU este necesara efectuarea examenului de urina si a uroculturii. Aproximativ 85-90% din infecțiile tractului urinar sunt cauzate de Escherichia coli. Alte organisme comune care pot cauza infecția sunt: Klebsiella, Proteus, Enterococcus, si Enterobacter spp.

Diagnosticul precoce si tratamentul antibiotic rapid reduc semnificativ riscul de cicatrici renale.

Importanța ecografiei reno-urinare la copil

Ecografia reno-urinară este utilă in stabilirea cauzei favorizante a infeției tractului la copil. Se recomanda efectuarea ecografiei reno-urinare in decurs de 6 saptamani de la infecția trctului urinar. In timpul infectiei active, ecografia reno-urinara este reomandata doar dacă pacientul prezinta ITU atipica. Respectiv nu raspunde la tratamentul empiric, prezinta piurie cu urocultura sterila, ITU recurente cu alt germene decat E.Coli, etc.

Ecografia poate diferentia o gama larga de anomalii anatomice renale, enumerăm câteva:

  • hidronefroza
  • duplicitate bazinetala
  • stenoza de jonctiune pielo-ureterala sau uretero-vezicala
  • diverticuli vezicali, etc.

Cele enumerate mai sus pot complica evolutia unei infecții de tract urinar la sugar si copilul mic. Cea mai frecventa cauza de ITU recurente la sugar si copilul mic este reprezentata de refluxul vezico-ureteral. Aceasta necesita consult de specialitate – nefrologie pediatrica.

Complicațiile posibile ale ITU

  1. Răspândirea infecției: O infecție netratată poate să se răspândească la celelalte părți ale sistemului urinar, cel mai grav ar fi la rinichi. Astfel, putem avea complicații mai grave care necesită tratament mai agresiv.
  2. Infecții recurente: Dacă o infecție de tract urinar nu este tratată corespunzător, există riscul de recidivă. Bacteriile pot rămâne în sistemul urinar și pot provoca infecții repetate.
  3. Complicații renale: Infecțiile netratate pot duce la inflamație și leziuni ale rinichilor. Ar afecta funcția renală și pot duce la probleme de sănătate mai serioase.
  4. Sepsis: În cazurile severe, în care infecția se răspândește în sânge, poate apărea sepsisul. Sepsisul este o reacție inflamatorie generalizată a organismului la infecție și poate fi o afecțiune periculoasă, chiar fatală.
  5. Probleme în sarcină: La femei gravide, infecțiile de tract urinar netratate pot crește riscul de complicații în sarcină, cum ar fi nașterea prematură sau infecții la nou-născut.
  6. Disconfort și durere persistentă: Simptomele neplăcute ale unei infecții de tract urinar, cum ar fi arsurile la urinare, durerile abdominale și nevoia frecventă de a urina, pot persista și se pot agrava. Bineînțeles, agravareaa are loc în timp dacă infecția nu este tratată.

Tratamentul infecției

Tratamentul infecției de tract urinar implică, în general, administrarea de antibiotice pentru a elimina bacteriile responsabile. Consultați medicul pentru diagnosticul și tratamentul adecvat. Nu acordați cu de la proprie putere tratamente cu antibiotice. Consumul de lichide poate ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.

» Servicii medicale de pediatrie generală; investigații, diagnosticare și tratamente la Tiamed Timișoara

» Infecțiile urinare; factori de risc, tratamente și prevenție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *