Fără categorie

Hematologia în pediatrie; boli, tulburări de coagulare

Hematologia la copii, boli si tulburari de coagulare a sângelui

Hematologia pediatrică se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor legate de sânge și sistemul limfatic la copii. Sunt vizate o gamă destul de largă de tulburări precum: anemii, leucemii, limfoame, tulburări de coagulare, dar și altele care ies mai puțin în evidență. Hematologii din pediatrie au nevoie de o înțelegere profundă a fiziologiei și patologiei specifice vârstei.

Anemia la copii. Cauze, manifestare, diagnistic

Anemia este o afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de globule roșii sau a conținutului lor de hemoglobină în sânge. Din nefericire, poate apărea și la copii. Printre cele mai frecvente cauze ale apariției acesteia se pot enumera:

  • Deficiențe nutriționale: Lipsa fierului, a vitaminei B12 sau a acidului folic;
  • Pierderi de sânge: Din cauza unei leziuni, a unei afecțiuni digestive sau a unui flux menstrual intens în cazul fetelor adolescente;
  • Producția scăzută de globule roșii: Poate fi cauzată de afecțiuni genetice sau de boli cronice;
  • Distrugerea excesivă a globulelor roșii: Întâlnită în cazul hemolizei sau al unor boli autoimune.

Un copil anemic, un bolnav de anemie în general, va oferi un aspect de oboseală și slăbiciune. Se va manifesta o maică activitate iar energia se va păstra mai greu. Aspectul general poate fi mai deschis la culoare, în special al membranelor mucoaselor. Respirația este greoaie și pot exista dureri de cap și amețeli.

Desigur, simptomatologia poate diferi de la individ la individ, în funcție de constituția fiecăruia. Diagnosticul de anemie la copii se face prin analize de sânge care determină nivelurile de hemoglobină și fier. Tratamentul depinde de cauza anemiei și implică administrarea de suplimente de fier sau alte nutrienți.

Leucemia la copii

Leucemia la copii este de fapt o formă de cancer. Până nu cu foarte mult timp în urmă, leucemia era incurabilă, pronosticul fiind în general catastrofal. Însă, datorită progreselor medicinii în managementul bolii și tratamentele efective, pronosticul bolii s-a îmbunătățit. În țările dezvoltate, în Europa și America de Nord, șansele de supraviețuire trec deja de 85%.

Leucemia este cea mai comună formă de cancer la copii, reprezentând aproximativ 30% din toate cazurile de cancer pediatric. Există mai multe tipuri de leucemie la copii, cele mai frecvente fiind leucemia limfoblastică acută (LLA) și leucemia mieloidă acută (LMA).

Simptomele leucemiei la copii pot include:

  • Oboseală excesivă și slăbiciune;
  • Febra fără o cauză clară;
  • Pierderea în greutate și lipsa poftei de mâncare;
  • Dureri osoase sau articulare;
  • Sângerări neobișnuite sau pete roșii sub piele;
  • Umflarea ganglionilor limfatici (gânglioni limfatici măriți);
  • Infecții frecvente.

Diagnosticul leucemiei la copii implică o serie de teste și analize de sânge, teste de măduvă osoasă și alte investigații imagistice. Tratamentul variază în funcție de tipul și stadiul leucemiei; poate fi chimioterapie, radioterapie, transplant de măduvă osoasă…

Tulburările de coagulare la copii

În esență, tulburările de coagulare afectează capacitatea sistemului sanguin al copilului de coagulare, respectiv de a opri sângerarea. Sunt tulburări pot fi ereditare (moștenite de la unul sau ambii părinți) sau dobândite. Există mai multe tipuri.

Hemofilia este ereditară, aceasta afectează capacitatea organismului de a produce factori de coagulare suficienți pentru a opri sângerarea. Sunt definite două tipuri de hemofilie, de tip A și B, în funcție de factorul deficitar.

Trombofilia descrie o predispoziție la formarea cheagurilor de sânge în mod excesiv. La copii, trombofilia poate fi dobândită sau ereditară și poate crește riscul de tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.

Purpura trombocitopenică este acea dereglare în care numărul de trombocite (celulele responsabile pentru coagulare) este anormal de scăzut. Poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv reacții autoimune.

Boala Von Willebrand afectează capacitatea organismului de a produce un factor de coagulare esențial numit factorul von Willebrand.

Deficitul de factor VIII este similară cu hemofilia de tip A dar este cauzată de o lipsă a factorului VIII de coagulare.

Importanța depistării tulburărilor de coagulare și a factorilor acestora

Așa cum am spus mai sus, semnele și simptomele tulburărilor de coagulare la copii pot varia în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Pot fi chiar sângerări excesive după traume minore, sângerări nazale frecvente, vânătăi ușoare, sângerări gingivale, sângerări excesive după intervenții chirurgicale sau extracții dentare, sângerări gastrointestinale etc.

Trebuie ca toate aceste tulburări să fie diagnosticate și tratate corespunzător pentru a preveni complicațiile grave. Cum ar fi pierderea excesivă de sânge sau formarea de cheaguri de sânge periculoase. Tratamentul poate include administrarea de medicamente pentru a stimula producția de factori de coagulare, transfuzii de sânge, terapie cu factori de coagulare. Dar și intervenții medicale specifice, în funcție de tipul și gravitatea tulburării.

» Leucemia (boala sângelui alb) – vezi pe wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *