Gastroenterologia se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului digestiv. Respectiv tot tubul digestiv și organele asociate; stomacul, intestinul subțire și gros, ficatul, vezica biliară și pancreasul. Gastroenterologii sunt medici specializați în această ramură a medicinei și tratează o gamă largă de afecțiuni digestive.
În pediatrie, această specialitate se concentrează pe afecțiunile digestive începând de la nou-născuți până la adolescență. Cele mai frecvente și specifice vârstei sunt refluxul gastroesofagian, tulburările de alimentație, intoleranțele alimentare, constipația, diareea cronică, bolile inflamatorii intestinale…
Refluxul gastroesofagian la copii
Condiție comună la copii, în special la sugari, refluxul apare atunci când conținutul stomacului se întoarce în stomac. Acizi, alimente, suc gastric, toate acestea produc disconfort. Este important să înțelegem că refluxul gastroesofagian este normal într-o anumită măsură la bebeluși. Pentru că mușchiul care separă esofagul de stomac (sfincterul esofagian inferior) este încă în curs de dezvoltare, nefiind complet funcțional.
Ce ar trebui să știe tinerii părinți despre refluxul gastroesofagian la copii!?
- Simptome: Acestea pot include regurgitarea (scăparea de alimente sau lichide din stomac în gură), vărsăturile, plânsul excesiv în timpul hrănirii, iritabilitatea, dificultățile de alimentație, tusea, senzația de arsură sau durere în gât și refuzul hranei.
- Cauze: Refluxul poate fi cauzat de o varietate de factori. Ne referim la imaturitatea sfincterului esofagian inferior, unghiul înclinat al esofagului la sugari, consumul excesiv de alimente sau lichide, alergii alimentare sau intoleranțe, refluxul de bilă, anumite tulburări anatomice și alte condiții medicale.
- Tratament: În multe cazuri, refluxul gastroesofagian la copii se rezolvă pe măsură ce aceștia cresc și mușchiul sfincterului esofagian inferior se întărește. Totuși, în cazurile severe sau persistente, medicul pediatru poate recomanda anumite măsuri de tratament. Respectiv modificări ale dietei, schimbări ale poziției de somn, medicamente antireflux sau chiar intervenții chirurgicale. Aceasta din urmă, totuși, în cazuri rare.
- Prevenirea complicațiilor: Vă sugerăm să monitorizați simptomele și să comunicați cu medicul. Refluxul sever și netratat poate duce la complicații precum iritarea esofagului (esofagită), scăderea în greutate, refuzul hranei și alte probleme.
- Stilul de viață și alimentația: Unele modificări ale stilului de viață și ale dietei pot ajuta la gestionarea refluxului la copii. Ne gândim la hrănirea în poziție verticală, evitarea alimentelor și băuturilor care pot agrava refluxul. Fiți mai „zgârciți” în a administra alimente picante, sucuri acide. De asemenea, se recomandă menținerea unei poziții verticale timp de cel puțin 30 de minute după hrănire. Dar și alte măsuri recomandate de medicul pediatru…
» Mai multe despre refluxul gastroesofagian
Dacă vă îngrijorează simptomele copilului dumneavoastră sau dacă observați că refluxul lor este sever sau persistent, vă recomandăm să apelați la asistența medicală specifică.
Intoleranțele alimentare la copii
Intoleranțele sunt reacții adverse la anumite alimente. Diferă de alergiile alimentare în modul în care sistemul imunitar al copilului reacționează la aceste alimente. În continuare câteva repere importante despre intoleranțele alimentare la copii.
- Definiție: Intoleranțele alimentare sunt reacții adverse la anumite alimente care nu implică sistemul imunitar. În timp ce alergiile alimentare sunt reacții imune la anumite proteine din alimente, intoleranțele alimentare sunt de obicei legate de incapacitatea organismului de a digera anumite componente. Sau de sensibilitate la anumite substanțe din alimente…
- Simptome: Pot varia de la copil la copil și pot include, printre altele, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, balonare, iritații ale pielii sau simptome respiratorii.
- Cauze comune: Intoleranțele alimentare la copii pot fi cauzate de diverse motive, inclusiv lipsa de enzime digestive, acestea fiind necesare pentru a descompune alimentele, lactoza în cazul intoleranței la lactoză, de exemplu. O altă cauză ar fi sensibilitatea la anumite substanțe chimice din alimente, cum ar fi histamina sau sulfiții. Sensibilitate la anumite proteine din alimente, de exemplu glutenul în cazul intoleranței la gluten.
- Alimente comune implicate: Unele dintre cele mai comune alimente care pot cauza intoleranțe alimentare la copii sunt lactatele, glutenul (găsit în grâu, orz și secară), ouăle, nucile, soia și peștele.
- Diagnostic și management: Diagnosticul intoleranțelor alimentare poate fi dificil și implică de obicei eliminarea anumitor alimente din dieta copilului. Urmează monitorizarea simptomelor. Uneori, medicii pot recomanda teste de intoleranțe alimentare, dar acestea nu sunt întotdeauna definitive și pot fi costisitoare. Managementul implică de obicei evitarea alimentelor care provoacă simptome. În unele cazuri se procedează la suplimentarea dietetică sau tratamentul simptomatic pentru a controla simptomele.
- Consultarea medicului: Dacă părinții suspectează copilul de intoleranțe alimentare, trebuie să consulte un medic specialist. Un gastroenterolog este foarte potrivit pentru determinarea cauzei simptomelor și dezvoltarea unui plan de management adecvat.
Monitorizare și control
Gastroenterologii pediatrici sunt medici specializați care au competențe și experiență în tratamentul specific al copiilor cu tulburări digestive. Ei sunt sensibili la nevoile și preocupările specifice ale pacienților lor tineri și pot comunica eficient cu copiii. Dar trebuie să o facă și cu părinții sau tutorii acestora.
Diagnosticul și tratamentul în gastroenterologia pediatrică pot implica o varietate de metode, inclusiv istoricul medical detaliat, examinarea fizică, analize de laborator, imagistică medicală și proceduri endoscopice. Scopul principal al gastroenterologiei pediatrice este de a asigura sănătatea și bunăstarea copiilor prin gestionarea adecvată a afecțiunilor lor digestive și promovarea unui stil de viață sănătos.