Fimoza este o afectiune ce poate apărea la organele genitale ale băieților. Este legată de prepuțul copilului care dacă este prea strâmt împiedică retragerea de pe penis. Poate cauza infecții și tratamentul ajunge să fie unul chirurgical.
Fimoza reprezinta imposibilitatea decalotarii glandului penian datorita unui inel fimotic strans.
Fimoza este de doua tipuri :
- Congenitala (fiziologica) – se regaseste la majoritatea nou nascutilor. Are un efect benefic local de protectie a glandului penian si in aproape toate cazurile dispare pana la varsta de 2-3 ani. Preputul se va dezlipi de gland.
- Cicatriceala – apare in urma decalotarilor fortate iar la nivelul preputului apar multiple zone cicatriceale.
Descriere și tratamente aplicate
In cazul fimozei congenitale este necesara interventia chirurgicala dupa varsta de 4 ani daca aceasta persista sau daca tratamentul local constand din unguente cu corticosteroizi nu este eficient.
In cazul fimozei cicatriceale interventia chirurgicala are indicatie absoluta.
Aderentele balano-preputiale sunt prezente la baieti pana la varsta de 2-3 ani, sunt fiziologice si nu se evidentiaza prezenta unui inel fimotic la nivelul preputului ca si in cazul fimozei. Aceste aderente au un rol protector al penisului la sugarii care poarta scutec. Aderentele balano-preputiale dispar in marea majoritate a cazurilor pana la varsta de 3- 4 ani. Sunt de ajutor interventiile parintilor. Acestia pot face decalotari blande efectuate in timpul imbaierii copilului si aplicarii topicului local.
Daca aceste aderente nu dispar este indicata interventia chirurgicala dupa varsta de 4 ani.
Balanita acuta (balanopostita acuta) reprezinta una dintre cele mai frecvente complicatii locale peniene si este reprezentata de inflamatia glandului penian si a preputului, alaturi de eritem, edem local, evacuare de secretii purulente, durere locala si durere la mictiune,
Se datoreaza infectarii secretiilor fiziologice, care poarta numele de „smegma”, care sunt cantonate la nivelul santului balano-preputial si nu pot fi evacuate datorita aderentelor locale sau fimozei.
Balanita beneficiaza initial de tratament medicamentos, iar dupa o vreme se trateaza afectiunea de baza.
In concluzie manevra de decalotare depinde de varsta pacientului, afectiunea peniana locala si nu in ultimul rand de colaborarea chirurgului pediatru cu parintii.