Referitor la febra care apare la copii, Clinica de pediatrie Tiamed Timișoara oferă câteva sfaturi pentru părinți. În primul rând, ar trebui știut că apariția febrei este unul din principalele motive pentru care este contactat medicul. Spunem că un copil are febră atunci când are temperatura corpului mai mare de 38 grade. Febra este totuși un mecanism de apărare al organismului. Majoritatea stărilor febrile au totuși o durată limitată și au caracter benign.
Cele mai frecvente cauze de febră
Am putea spune că febra, ca manifestare clinică, reprezintă un semn al luptei organismului cu boala. De cele mai multe ori, febra apare în cazul unor infecții. Acestea pot fi:
- virale – Atenție, nu se administrează antibiotice!;
- bacteriene, fungice/parazitare;
- febra poate să apară și după vaccinare;
- situații de deshidratare;
- în cazul bolilor autoimune.

Metoda corectă de folosire a termometrului. Folosind un termometru digital /termometru non-contact/ timpanic/ infrarosu la nivelul arterei temporale

Când să ne îngrijoreze febra copilului
Recomandare: observați permanent starea copilului pentru a observa dacă apar și alte simptome!
Contactați medicul în situațiile următoare:
- sugar sub 3 luni cu T>38C sau mai mare;
- copil cu varsta intre 3 luni si 3 ani cu T>38.9 C, care persista de 3 zile cu tratament simptomatic si stare generala influentata;
- cand refuza complet alimentatia si lichidele
- prezenta convulsiilor febrile (6 luni-6 ani);
- febra recurenta de peste 7 zile fara alta simpromatologie;
- pacientiii cu boli cronice: cardiace/ autoimune
Tratamente pentru febra la copii
Febra poate juca un rol important in lupta impotriva infectiilor, dar poate cauza si disconfort copilului.ˇTratament medicamentos recomandat:
- Acetaminofen (Paracetamol) 10-15mg/kg
- Ibuprofen 5-10mg/kg.
Nu se administrează antibiotice
Febra apare celmai frecvent in urma unor afectiuni virale, iar în aceste cazuri antibioticele nu sunt utile.
Doar medicul decide daca se impune administrarea tratamentului antibiotic in functie de evolutie clinica. De asemenea acesta decide având în vedere si rezultatul probelor biologice sugestive pentru infectia bacteriana.
Aport crescut de lichide
Se incurajeaza consumul de lichide – lapte matern/ formula de lapte/ lapte/ apa/saruri de rehidratare orala/supa de pui, in functie de varsta si starea clinica. Rețineți că sub febră copilul poate prezenta un apetit diminuat, ceea ce l-ar putea determina să refuze alimentația.
Căutați să mențineți o hidratare cât mai bună și încurajați copilul să bea lichide. În cantități mici și cât mai des.
Când copilul refuză categoric să bea lichide, atunci este absolut obligatoriu să consultați un medic pediatru.
Termoliza fizică
Âceasta constă în aplicarea de comprese cu apa la temperatura camerei. Se folosește ca metodă adjuvanta la terapia medicamentoasa. Se vor evita compresele cu alcool sau oțet…
Tratamente pentru convulsii febrile
Convulsiile febrile apar in context febril la copii cu varste intre 6 luni-6 ani, cu sau fara istoric familial de convulsii sau episoade convulsive. Nu exista dovezi sugestive care coreleaza intensitatea febrei cu episoadele convulsive.
Nu este indicata administrarea medicamentelor antitermice in scop profilactic. Convulsiile nu cresc riscul ulterior de a dezvolta epilepsie.
Fobia de febră și reîntoarcerea în colectivitate
În urma stabilirii etiologiei febrei si a tratamentului adecvat, copilul se poate intoarce in colectivitate la 24 h de afebrilitate.
Medicii au un rol esential in educarea parintilor in intelegerea mecanismelor febrei si rolul ei esential in infectiile la copii
Dr. Radmila Costachescu – Medic specialist Pediatrie