Fără categorie

Consultația ginecologica la fetițe și adolescente

Copiii sunt oameni în miniatura și la corp și la suflet și atunci trebuie să îi abordam că pe niste bibelouri. Prezenta unor scurgeri vaginale sau durere în etajul abdominal la copii este un lucru alarmant pentru părinți. O evaluare ginecologica intra in discutie si se face la recomandarea medicului de familie sau a pediatrului.

Evaluare la fetițe prepubertare

Examenul ginecologic este un necunoscut pentru copil. De aceea, intodeuna când se începe consultația, medicul tinde să înceapă cu ce este mai obișnuit pentru copil. Respectiv cu examenul fizic complet. De obicei se investigheaza eventuale semne de alergie pe corp, se evaluează dezvoltrea sânilor, dezvolarea pilozității etc. În funcție de caz se va efectua evaluarea palpatorie – de cele mai multe ori interesând abdomenul, regiunea lombară, inghinală sau reginea mamară (în funcție de acuzele copilului). Toate aceste gesturi ajută copilul să se familiarizeze cu medicul. În acelasi timp oferă și indicii pentru eventuală manifestare ginecologică.

Ulterior se va face ecografia pelviană, o investigație neinvaziva și nedureroasă care datorită statusului micuței paciente va fi mereu transabdominal. Un aspect important de menționat este faptul că organele genitale interne ale fetițelor se modifică în funcție de statusul hormonal. De exemplu, uterul unei fetițe de 3 ani este mic și are aspect tubular, în perioadă pubertara forma și mărimea acestuia modificandu-se. Astfel o ecografie ginecologică la o fetiță prepubertara are puține indicații: sângerarea pe cale vaginală sau durere abdominală. Recomandarea unei ecografii ginecologice ar trebui să vină din partea medicului pediatru sau medicului de familie.

Consultul ginecologic va fi mereu lăsat la urmă.

Spre deosebire de femeia adultă la care consultația ginecologică presupune inspecție, examen cu specul și tușeu vaginal, în ginecologia pediatrică tot ce va face medicul specialist este să inspecteze. Cu cât mai repede trece examenul ginecologic cu atât mai puțin stânjenită se va simți micuța pacientă. Pentru ca fetiță să se simtă și mai în siguranță, este de recomandat ca părintele să participe activ în pregătirea copilului. În ginecologia pediatrică, instalarea copilului pe masa ginecologică este rară. Pentru confortul ei, pacienta va fi poziționata semiculcat cu picioarele desfăcute și genunchii flectati sau mai rar in poziția genupectorala. Medicul va urmări aspectul organelor genitale externe, prezența unei scurgeri anormale, aspectul inelului himeneal. Cu acesta ocazie va analiza și regiunea perianala. Dacă este necesar în acest moment se va recolta secreție pentru examen bacteriologic simplu sau pentru cultura. Metoda de recolare depinde de vârsta fetiței!!!!

Câteodată copilul va fi speriat și nu va mai dori colaborarea. În situația aceasta exmenul ginecologic se va opri, medicul lasând copilul să se liniștească câteva minute sau se va continua evaluarea într-o altă zi.

Tot ce este dincolo de inelul himeneal este dificil de evaluat. în caz de suspiciune de corpi străini intravaginali sau polipi evaluarea vaginului cu un dispozitiv optic va fi necesară.

Evaluarea pereților vaginali, uterului și anexelor uterine se poate efectua prin intermediul tușeului rectal. În practica de zi cu zi, aceasta manevra este rar necesară având în vedere că ecografia poate furniza informațiile suficiente pentru stabilirea unui diagnostic.

Consultul ginecologic la adolescente

Pubertatea este un proces natural și complex de dezvoltare fizică, psihologică și sexuală, care marchează tranziția de la copilărie la maturitate. Este o experiență unică și individuală, iar momentul și ritmul acestor schimbări pot varia foarte mult de la un individ la altul. Primul semn de început al pubertății este apariția mugurelui mamar care se prezintă sub forma unei umflături de mărimea unei monede sub mamelon. Aceasta se întâmplă de obicei la varsta de 8-11 ani, fiind urmată de apariția pilozității la nivel pubian și axile. Menstruația apare de obicei la 1.5-3 ani de la debutul pubertății.

Pubertatea este considerată completă atunci când un individ a atins maturitatea fizică și reproductivă, dezvoltarea sânilor este completă, părul pubian ajunge la modelele adulților, ciclurile menstruale devin regulate. Procesul dureaza între 4 și 5 ani. Este de recomandat ca părintele să noteze momentul debut al apariției mugurilor sânilor, pilozității la nivelul axilelor și pubian, ciclului menstrual cât și a ritmicității ciclului (zi de debut/ziua de finalizare), pentru o mai corectă evaluare în cazul unei acuze ginecologice.

Apariția mugurilor sânilor, pilozității la nivelul axilelor și pubian, ciclului menstrual la o vârstă mai mică de 8 ani nu este o stare fiziologică. Absenta dezvoltării sânilor până la 13 ani, sau absența apariției ciclului menstrual până la 16 ani nu este fiziologică. În ambele situații se recomandă evaluarea statusului hormonal care în România este apanajul ENDOCRINOLOGIEI PEDIATRICE.

În general, cel mai frecvent, părinții se adresează cu adolescenta fiind îngrijorați legat de o eventuală scurgere vaginală, durere în etajul abdominal inferior tulburări ale ciclului menstrual sau durere la menstruație. Cel mai des consultația ginecologică urmează aceiași pași ca și în cazul fetițelor prepubertare.

Câteodată consultația se poate desfășura ca o simplă conversație cu adolescenta legat de metode de prevenție a sacinii, prevenția și depistarea bolilor cu transmitere sexuală sau imunizarea anti HPV. Chiar și în cazul, adolescentelor active sexual, examenul cu valve sau tușeul vaginal nu sunt obligatorii dacă pacienta nu are acuze, examenul Papanicolau efectuandu-se conform ghidurilor începând cu vârstă de 21 de ani, indiferent de momentul de debut al vieții sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *