Fren lingual, iar mai cunoscut sub numele de ața de sub limbă, este acel țesut care leagă limba de cavitatea bucală. Acesta poate îngreuna suptul sugarilor. De asemenea, poate să limiteze mișcările limbii cauzând astfel dificultăți de vorbire. Deși acest țesut se poate elasticiza odată cu timpul, este mai bine să se intervină pentru corecție.
Descrierea afecțiunii și tratamentul
Ankiloglosia reprezinta o afectiune a limbii, prezenta de la nastere. Se manifesta prin prezenta unui fren lingual scurt ce limiteaza mobilitatea varfului limbii. Nu se cunoaste o cauza anume. Ața de sub limbă însă se poate corecta!
Aspectul limbii este specific cu varful in forma de inimioara, cu mobilitate redusa. se observă și dificultăți de mobilizare stanga-dreapta, imposibilitatea atingerii palatului cu varful limbii. Este îngreunată sau imposibilă inclusiv scoaterea limbii mai departe de arcadele dentare.
Consecinta acestui fapt se manifesta prin dificultati de alimentare. Respectiv datorita imposibilitatii atasarii corecte la sanul mamei. Ața de sub limbă provoacă însă și alte neplăceri. Probleme digestive, prin ingestie excesiva de aer, alimentatie insuficienta. Copilul oboseste secundar efortului depus in procesul de supt.
Un alt efect este impactul asupra vorbirii. Copiii cu ankiloglosie au probleme in prountarea anumitor litere ( T, D, Z, R, L, S) ce determina tulburari de limbaj. Putem descrie afecțiunea de fren lingual ca provocatoare de neplăceri.
Mentionam si probleme stomatologice. Alimentele nu sunt mobilizate corect, putand ramane blocate in cavitatea bucala, fapt ce duce la formarea cariilor dentare si a gingivitei.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul este ușor de stabilit prin examenul fizic. Medicul observa aspectul si mobilitatea limbii precum si vizuaizarea directa a fren-ului lingual.
Tratamentul este de 2 tipuri:
- Frenectomie – sectionarea frenului folsind o foarfeca cu varf bont. La copilul mic nou nascut si sugar se face fara anestezie. Este o procedura nedureroasa, cu risc mic de sangerare deoarece in aceasta perioada frenul are vascularizatie minima. Copilul putand fi alaptat imediat dupa procedura.
- Frenuloplastia – care consta in sectionarea si sutura cu fire resorbabile a fenului sublingual. Procedura se efectueaza la copiii mai mari, sub anestezie si in conditii de spital.
Complicatii: sangerarea, infectia, refacerea frenului, lezarea gandelor salivare sublinguale. Din fericire acestea sunt rare.
Recomandare: Clinica de pediatrie Tiamed vă oferă tot sprijinul în eliminarea acestei afecțiuni. Pe ntru a corecta ața de sub limbă vă așteptăm la sediul de pe strada Felix.
Dr. Lavinia Stretcu – medic specialist chirurgie pediatrică