Fără categorie

Variola maimutei

Ce este, cum se transmite si cum se manifesta VARIOLA MAIMUTEI‼️

🦠Variola maimuței este o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Acestea se transmit direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate, fiind astfel persistente pentru o perioadă mai lungă de timp pe suprafețele infectate. Însă, în ciuda rezistenței virusului, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă, pentru că răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit.

🩸Care sunt simptomele?
Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament. Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
În Regiunea Europeană a fost raportat varianta vest-africană a virusului, care până acum a fost fatală pentru aproximativ una din 100 de persoane infectate. Boala se poate fi mai severă în cazul copiilor de vârste mici, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu boli cronice, al căror organism nu produce o reacție imunitară adecvată.

🩸Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit?
Dacă o persoană suspectează că s-a infectat cu acest virus, având simptome specifice, ar trebui să se adreseze medicului și să ofere informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Este indicat ca persoanele care călătoresc în țările în care virusul este endemic să evite contactul cu animalele bolnave și consumul vânatului.

🩸Cum se transmite variola maimuței?
Variola maimutei se transmite prin contact direct prelungit cu o persoană care este infectată cu acest virus sau printr-un contact prelungit cu obiecte contaminate ale acesteia. Virusul poate pătrunde în organism prin pielea lezată, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar și prin contact direct cu fluide corporale. De asemenea, variola maimuței se poate transmite între oameni și prin picături din tuse sau strănut, însă doar în cazul unui contact prelungit și de la o distanță redusă. Studiile au mai demonstrat că este posibilă și transmiterea prin placenta de la mamă la făt. Până acum, variola maimuței nu a fost declarată ca fiind o infecție cu transmitere sexuală, deși expunerea directă și prelungită, specifică contactului intim și expunerea la fluide corporale infectate favorizează răspândirea bolii de la o persoană la alta. În acest moment, cele mai expuse categorii în fața virusului sunt profesioniștii din domeniul sănătății, care tratează persoane deja infectate, dar și membrii familiei sau partenerii sexuali ai persoanei infectate.

🩸Cum te poți proteja?
Este necesar să respecți o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși. Un vaccin pentru prevenirea variolei maimuței a fost deja aprobat, însă, studiile au demonstrat că și vaccinul tradițional împotriva variolei umane poate oferi protecție. Persoanele care prezintă simptome și sunt suspecte de infecție cu variola maimuței ar trebui să se adreseze medicului. De asemenea, este importantă identificarea persoanelor care au intrat în contact cu pacientul infectat, pentru a preveni astfel răspândirea virusului și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate.

🩸Cum a apărut variola maimuței?
În 1970 a fost depistat primul caz de infectare cu variola maimuței la om, în Republica Democrată Congo, unde s-au înregistrat până acum majoritatea cazurilor de variola maimuței la oameni. Ulterior, cazurile s-au răspândit și în alte state din Africa Centrală și de Vest, însă Europa nu a reprezentat o zonă cu risc endemic. În ultimele săptămâni, o serie de cazuri de variola maimuței au fost raportate în mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România.

📅 Epidemiologie 2022
Primul caz din România este al unui tânăr în vârstă de 26 de ani, din București, diagnosticat în data de 13 iunie 2022. Starea de sănătate a bărbatului este una stabilă, însă, acesta va rămâne izolat pentru următoarele 21 de zile. În urma analizelor, specialiștii și-au dat seama că partenerul bărbatului a călătorit în mai multe țări din Europa, care deja sunt afectate de Variola maimuței. Pe data de 07 iulie 2022, au fost înregistrate alte trei cazuri de infectare cu variola maimuței. Dintre cele trei cazuri de infectare, două aparțin unor persoane cu vârsta de 38 de ani, iar unul cu vârsta de 32 de ani. Cei trei bărbați aparțin județului Timiș, dar și din București.

📚Surse:
Monkeypox – Fact Sheet, World Health Organization
Monkeypox outbreak – Update and advice for health workers, World Health Organization
Monkeypox – Variola maimuței – Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *